top of page
Uitzicht_edited.jpg

Diagnose kanker

Bij mijn eerste diagnose kanker had ik alle vertrouwen in de artsen en volgde ik alle adviezen op zonder me verder te verdiepen in wat ik zelf zou kunnen doen of wat die kanker veroorzaakt zou kunnen hebben. Ik deed dit traject wel even en daarna zou ik gewoon weer verder gaan met leven. Ik vond mezelf te nuchter voor alternatieve geneeswijzen en ik had wel iets gehoord over voeding en kanker, maar ik vond dat ik al vrij gezond at en had weinig zin om me verder aan te passen.

Dat werd anders bij de diagnose uitzaaiingen. Naar mijn gevoel was dit een laatste waarschuwing van mijn lijf om het nu toch echt anders te gaan doen. Daarbij stond er nu wel wat meer op het spel dan alleen mijn eigen leven: ik had een zoon van drie maanden oud. Vastbesloten om hem op te zien groeien besloot ik er alles aan te gaan doen om dat te bewerkstelligen. En daar begon mijn zoektocht aan wat ik zelf zou kunnen bijdragen aan mijn gezondheid, naast de reguliere behandelingen. 

Ik had al gehoord van wietolie en ben daar snel mee begonnen. De volgende stap was voeding. Al snel kwam ik uit bij het Moermandieet: er ging een wereld aan alternatieve geneeswijzen en positieve verhalen voor me open. 

Inmiddels is mijn dieet nog steeds gebaseerd op het Moermandieet, maar ik heb er hier en daar mijn eigen draai aan gegeven. Deels omdat het zo voor mij beter vol te houden is en deels omdat ik me ook laat beïnvloeden door andere inzichten, bijvoorbeeld uit de Oosterse geneeswijzen of mijn orthomoleculaire arts.

Langzaamaan ben ik steeds verder het alternatieve circuit in gegaan. Waar ik voor mijn diagnose weinig moest hebben van behandelingen die niet wetenschappelijk bewezen waren en zaken als 'verbinding tussen lichaam en geest' al snel te zweverig vond, ben ik er gedurende mijn proces steeds meer van overtuigd geraakt dat 'lichaam en geest' wel degelijk met elkaar in verbinding staan en dat alles met elkaar samenhangt. Het boek 'Radicale Remissie' van dr Kelly A. Turner met haar negen speerpunten heeft hier ook aan bijgedragen; een aanrader voor iedereen die de diagnose kanker krijgt. 


De meeste alternatieve geneeswijzen die ik volg zijn niet wetenschappelijk bewezen en ik weet zelf uiteraard ook niet of zij meehelpen om mij 84 te laten worden. Ik ben ermee gestart vanuit de intentie om mijn lijf in de best mogelijke conditie te krijgen waardoor het in ieder geval zo sterk mogelijk is en het de reguliere behandelingen daardoor beter verdraagt. Daarbij vind ik geestelijke gezondheid inmiddels bijna even belangrijk als lichamelijke: elke vorm van stress heeft reactie op je lijf en hoe beter je je geestelijk voelt, hoe meer je kunt hebben.

Feit is dat het verschil in lichamelijke conditie tussen de diagnose en nu enorm is en ik mezelf wel durf te beschouwen als een bijzonder gezonde kankerpatiënt. 

Het is niet mijn doel om anderen te overtuigen van mijn kijk op kanker. Ik miste echter ervaringsverhalen en er moeten meer mensen zijn zoals ik. Dit is slechts mijn verhaal en mijn kijk op (omgaan met) kanker. 

Mijn alternatieve behandelingen wisselen soms; bij klachten gaat mijn zoektocht weer verder.

Met kanker: Citaat
bottom of page