top of page
rode-wijn.jpg

Moermandieet en antikankervoeding

Er komt steeds meer nieuws bij over de rol van voeding bij kanker. Op dit moment is het algemene advies om veel groenten en fruit te eten, rood en bewerkt vlees te vermijden en op te passen met alcohol en suiker.

Ik vroeg me af of ik niet wat meer kon doen en kwam al snel uit bij het Moermandieet en in het verlengde daarvan: NTTT (Niet Toxische Tumor therapie). Op internet wordt veel beschreven wat al dan niet zou helpen tegen kanker en het is lastig om te bepalen wat nou wijsheid is. Ook het Moermandieet wordt niet per se wetenschappelijk ondersteund, maar er zit wel een duidelijke gedachtegang en veel meer kennis achter dan gemiddeld en er is ook een vereniging van. Er wordt geadviseerd om naast het dieet altijd een NTTT (Niet Toxische Tumor Therapie)-arts te raadplegen voor een dieet en supplementen op maat. Zie de link hieronder voor meer informatie. 

Mijn dieet:

Ik heb veel gelezen over de rol van voeding bij kanker waarbij ik uiteindelijk mijn eigen mix heb gemaakt. De grootste inspiratiebronnen waren voor mij het Moermandieet, de adviezen van mijn orthomoleculaire arts en het boek 'eten tegen kanker' van Dr. Richard Béliveau en Dr. Denis Gingras.

Punten uit het Moermandieet:

-Biologisch(e) groente en fruit

-Eens per week vette kleine vis (met MSC keurmerk) en/of eens per week biologisch gevogelte (volgens de nieuwe inzichten NTTT mag dit). Heel soms een stoofpotje van wild. 

-Elke dag vers groentesap. Moerman schrijft voor dat alles wat je eet of drinkt voedingswaarde moet hebben en adviseert daarom om ook vooral groentesappen te drinken, maar ik vind 1 groot glas sap per dag voldoende en drink daarnaast ook koffie, thee en water.

-Elke dag soep. Moerman schrijft elke dag vegetarische erwtensoep voor, ik wissel verschillende soepen af.

-Ik ontbijt bijna dagelijks met het Budwigpapje. Zie link hieronder voor het basisrecept, ik varieer met kwark/biogarde, verschillende soorten olie, noten en fruit.

-Gebruik van verschillende soorten olie

-Verse kruiden

-Noten

-Kiemen (ik kweek ze zelf met behulp van een kweekbakje)

Mijn eigen variant:

-Ik eet zo min mogelijk koolhydraten buiten de koolhydraten uit groenten en fruit. In tegenstelling tot de aanbevelingen van Moerman dus ook geen zilverliesrijst of volkorenbrood

-Drie keer per dag water met appelazijn. Dat schijnt te ontzuren en kanker houdt van zuur.

-Regelmatig rode wijn. Wordt ook vaak afgeraden als je kanker hebt, maar 1 glas rode wijn per dag biedt ook gezondheidsvoordelen en heeft volgens het boek 'eten tegen kanker' juist een antikankerwerking. Maar ik vergeet soms wel dat je het dan ook bij 1 glas moet houden. 

Wat niet:

Dit eet ik zo min mogelijk, maar ik maak uiteraard ook uitzonderingen, soms meer dan ik zou willen. De balans vinden tussen zo gezond mogelijk eten, kanker zo min mogelijk voeding geven en soms toch gewoon mee willen doen met de rest vind ik wel eens lastig.  

-Suiker (dat zit ook in producten waarbij je het niet direct verwacht)

-Rood en bewerkt vlees (als ik het wel eet, dan bij voorkeur wild)

-Witmeel producten

-Rijst, pasta, brood. Ook niet de gezondere varianten. Ik gebruik wel peulvruchtenpasta van bijvoorbeeld linzen of erwten. En met bloemkool- en broccolirijst kom ik ook een eind.

-Alle andere alcohol dan rode wijn

-Alles uit pakjes en zakjes

Moermandieet en antikankervoeding: Over
bottom of page